Winterzon en UV-bescherming

De gevolgen van UV-stralen op onze huid

Wanneer het warm is, bikini's en zwemshorts de meest gedragen kleding zijn en de zon laat ondergaat, twijfelen weinigen aan het belang van zonnebescherming. Maar, hoe zit dat nu precies tijdens de wintermaanden? We leggen de focus op UV-bescherming in de winter.

Als we het over zonnebrandcrème hebben, associëren de meesten mensen onder ons dit onmiddellijk met een zonnesteek. Maar, zonnebrandmiddelen hebben nog een andere functie: ze beschermen uw lichaam tegen UV-stralen.

UV-stralen, wat zijn dat?

Er bestaan twee soorten UV:

1. UVB: diegene die uw huid verbranden en een zonnesteek veroorzaken;

2. UVA: die we niet voelen, die huidveroudering veroorzaken en het risico op huidkanker verhogen.

UVA zijn het hele jaar door actief, zelfs op bewolkte dagen en door ramen. We worden er dus in alle seizoenen mee geconfronteerd, ook in de winter. Gelukkig is ons lichaam sterk genoeg om zich te beschermen tegen de blootstelling ervan tijdens de weinig zonnige dagen van het koude seizoen.

Het gebruik van zonnebescherming wordt echter aanbevolen bij activiteiten buitenshuis of bij langdurige blootstelling aan de zon door een raam, vooral als deze plaatsvinden tussen 12.00 en 14.00 uur, zelfs in de winter!

Sneeuw en UV

Of u nu naar de bergen reist of sneeuwpret in uw eigen buurt ervaart, het is belangrijk om in gedachten te houden dat sneeuw bijna alle zonnestralen weerkaatst, inclusief UVB!

Als u naar buiten gaat, vergeet dan zeker niet een zonnebril mee te nemen en iets om uw lippen en handen mee te beschermen tegen de prikkelende kou!

Heeft u nog andere vragen over het gebruik van zonnebescherming, in de zomer of in de winter? Praat erover met uw apotheker!