Op reis? Denk aan je reisapotheek!

Zorgeloos op reis

Reizen hoort bij de zomervakantie. Ondanks de Coronacrisis kan je toch op een verantwoorde manier reizen. Hou rekening met de Corona-maatregelen op je vakantiebestemming om jezelf en de locale bevolking te beschermen.

Vertrek je op reis dan is een reisapotheek vanzelfsprekend. Afhankelijk van je bestemming en reisduur zal je reisapotheek er anders uitzien. Denk er aan dat in veel landen de beschikbaarheid van geneesmiddelen kleiner is dan in België. Je gezondheidstoestand en die van jouw reisgenoten is mee bepalend voor je reisapotheek.

Trek je naar tropische gebieden, contacteer dan het Instituut voor Tropische geneeskunde of je huisarts om na te gaan welke inentingen je nodig hebt. Denk er tevens aan dat voor bepaalde geneesmiddelen zoals verdovende middelen en materialen (spuiten, ...), een ondertekende verklaring door een arts aan te raden is om te bevestigen dat deze voor persoonlijk gebruik zijn.

Wat zit er in je reisapotheek?

Geneesmiddelen:

- je gebruikelijke geneesmiddelen

- koorts- en pijnstillende middelen

- indien jij of jouw reisgenoten gevoelig zijn voor reisziekte kan je best medicatie voorzien

- middel tegen maagpijn, diarree

- vergeet je allergiemedicatie niet

- preventief en/of curatief middel voor insectenbeten

- verzorgingsproducten voor brandwonden (zon)

- ontstekingsremmende zalf

- voorbehoedsmiddelen

Nuttige materialen:

- voldoende mondmaskers

- ontsmettingsmiddel

- pleisters en steriele compressen

- rekverband

- klein pincet en tekenpincet

- koortsmeter

Diverse:

- beschermings- en verzorgingsproducten voor zon en insecten

- oordopjes

Indien je met het vliegtuig op reis gaat, denk er aan om niet alle geneesmiddelen in je reiskoffer te stoppen. Zo beperk je het risico op verlies, maar bovendien zijn niet alle geneesmiddelen bestand tegen de lage temperaturen in de bagageruimte.

Let er evenwel op dat vliegtuigmaatschappijen enkel vloeistoffen en gels toelaten die maximum 100 ml. per verpakking bevatten.

Bij het reizen of rondtrekken met de wagen moet je er op toezien dat geneesmiddelen niet in de volle zon liggen. Maak eventueel gebruik van een koelbox.

Reis je in een andere tijdszone? Hou rekening met het tijdsverschil bij het innemen van je medicatie!

Vraag raad aan je huisapotheker. Deze kan je helpen om je persoonlijke reisapotheek samen te stellen, rekening houdend met je noden.