Wat zijn galstenen?

De galblaas is een klein orgaan onder de lever rechtsboven in de buikholte. Het is een zakje dat gal opslaat, een groengele vloeistof die helpt bij de spijsvertering. Gal is nodig om vetten af te breken en te verbranden. De meeste galstenen ontstaan wanneer er te veel cholesterol in de gal zit. Deze cholesterolstenen zijn geelgroen van kleur. Ze bevinden zich in de galblaas, maar kunnen ook in de galweg terecht komen en een hevige pijncrisis en andere problemen uitlokken

Er zijn verschillende soorten galstenen. Naast cholesterolstenen zijn er ook zwarte pigmentstenen. Sommige aandoeningen zorgen ervoor dat de lever meer bilirubine produceert dan nodig is. Als de galblaas het overtollige bilirubine niet kan afbreken, krijg je pigmentgalstenen. Deze harde stenen zijn vaak donkerbruin of zwart. De opstapeling van bilirubine is ook verantwoordelijk voor het ontstaan van de gele kleur van de huid (geelzucht).

Tot slot zijn er ook nog bruine pigmentstenen. Deze zijn erg zacht en ze zien er uit als een soort slijk. Ze bevinden zich in de galweg en komen veelal voor bij oudere mensen die vroeger een ingreep aan de galwegen hebben ondergaan.

Een gezonde en goed functionerende galblaas moet gal afdrijven. Als de gal te geconcentreerd is, ontstaan ??er stenen. Deze kunnen in de galwegen terechtkomen en de galafvoer verhinderen. Door krachtig samenknijpen van galblaas en galgang probeert het lichaam de galsteen verder te krijgen. We spreken van galkolieken als je heftige krampen hebt rechts in de bovenbuik. De krampen komen en gaan. De pijn is vaak heel heftig.

Veel risicofactoren voor het ontstaan van galstenen hebben met het voedingspatroon te maken, terwijl je op sommige factoren geen invloed kan hebben, zoals leeftijd, geslacht en erfelijke aanleg.

Wat zijn de symptomen van galstenen?

Tweederde van de patiënten met galstenen vertoont geen symptomen. Als er klachten zijn, dan is pijn in de rechterbovenbuik het meest voorkomende symptoom. De pijn doet zich voor wanneer de galstenen de beweging van gal uit de galblaas blokkeren. Dit duurt meestal niet meer dan een paar uur.

Je kan ook volgende symptomen hebben:

- Misselijkheid;

- Braken;

- Donkere urine;

- Buikpijn;

- Oprispingen;

- Diarree;

- Indigestie.