Noodcontraceptie

“Noodcontraceptie” moet zo snel mogelijk worden gebruikt !

Het doel van een spoedcontraceptie, ook de morning-afterpil genoemd, is een ongewenste zwangerschap te voorkomen na onveilige seks.

De morning-after pil is geen abortus

Een spoedcontraceptie vermijdt ongewenste zwangerschap door de ovulatie te verlaten als die nog niet heeft plaatsgehad. De spermatozoïden die aanwezig zijn in de eileiders kunnen dus de eicel niet bevruchten. De morning after pil is dus ook niet 100% efficiënt. Het kan zijn dat de ovulatie reeds had plaatsgehad voor dat de spoedcontraceptie kan inwerken.

Een  morning after pil moet dus zo snel mogelijk genomen worden na de onveilige seksuele relaties om zoveel mogelijk de zwangerschapskans te vermijden.

Op welk moment van de cyclus kan men de morning-after pil gebruiken ?

De spoedcontraceptie kan op elk moment van de cyclus genomen worden. Er bestaat altijd een kans op ongewenste zwangerschap na onveilige seks, om het even op welk moment van de cyclus dat de seksuele betrekkingen heeft plaatsgevonden (zelfs tijdens de maandstonden). Er bestaat geen periode zonder risico !

Hoe moet de noodpil worden ingenomen ?

Bij om het even welke soortgelijke medicatie bestaat de behandeling uit de inname van 1 pil. Neem die zo snel mogelijk, na de onveilige seksuele relatie, en ten laatste :

  • binnen de drie dagen na de geslachtsbetrekking indien de tablet levonorgestrel bevat
  • binnen de vijf dagen na de geslachtsbetrekking indien de tablet ulipristalacetaat bevat.

Deze vorm van contraceptie is geen hormonale bom !

Er kunnen enkele ongewenste bijwerkingen optreden (misselijkheid, kleine bloedingen,…), maar die zijn zonder gevaar en zeldzaam. De spoedcontraceptie is zonder gevaar voor de gezondheid zelfs bij meerdere keren in éénzelfde cyclus. Indien u binnen de drie uren na de inname van de pil moet braken is het noodzakelijk om een nieuwe pil in te nemen.

En wat na de pil ?

Indien u betrekkingen wil hebben nadat u een noodpil heeft ingenomen moet u een condoom gebruiken tot uw volgende maandstonden. De pil beschermt maar één betrekking ! Wees attent op uw maandstonden: de datum kan lichtjes veranderen, maar indien u 5 dagen te laat bent moet u een zwangerschapstest doen en uw arts raadplegen. Als u vindt dat uw maandstonden abnormaal zijn: raadpleeg uw arts !

Opgepast voor soa’s!

De morning after pil beschermt u niet tegen seksueel overdraagbare infecties, zoals AIDS en hepatitis B. Alleen het gebruik van condooms kan u daartegen beschermen.

Vraag raad aan uw apotheker bij de keuze van de morning-after pil of voor extra informatie.