Veilig op vakantie

Een geslaagde vakantie is een vakantie met een efficiënte preventie en raadgevingen van een gespecialiseerde arts.

Een verplicht bezoek !

“Bijna iedereen houdt van reizen en velen onder ons dromen van exotische bestemmingen ver van de Europese grenzen. Verre reizen kunnen echter ook risico’s voor onze gezondheid met zich meebrengen” zegt Charlotte Martin, dokter in besmettelijke ziekten en verantwoordelijk voor de Travel & Vaccine Clinic UMC Sint-Pieter.

“Preventiemaatregelen (raadgevingen aangaande water, bescherming tegen muggen,…) en de nodige inentingen zouden voldoen om deze risico’s te verminderen, maar toch blijft men voorzorgen negeren. Daarom verhoogt het risico op infecties en ziektes tijdens en na de reis, zonder te spreken van het besmettingsgevaar in sommige gevallen.”

“Een reis zonder gezondheidsproblemen, in de Tropen of zelfs dichterbij, hangt volledig af van een goede voorbereiding. Iedereen, ook de meest ervaren reiziger en de personen die hun familie gaan bezoeken in hun land van herkomst, moeten zich goed inlichten over de risico’s in het land van bestemming. Een gewaarschuwd man is er twee waard”, verklaart Dr. Ula Maniewski van het Tropisch Instituut van Antwerpen.

Vaccinatie “à la carte”

“Het is moeilijk om een inentingslijst op te stellen voor een vertrek. Een reiziger inenten hangt af van het risico dat hij loopt, de manier waarop hij reist en zijn persoonlijke context. Dit is dus een heel persoonlijke benadering. Vele elementen spelen een rol en zijn afhankelijk van de epidemiologische internationale context, van de sanitaire toestand en het hygiëne niveau van de te bezoeken zones, van de verblijfsvoorwaarden (seizoen, activiteiten ter plaatse, accommodatie modaliteiten, duur), van individuele risicofactoren (leeftijd, ziekte antecedenten,…), van de voorafgaande inentingen en de eventuele administratieve vereisten” verklaart Dokter Charlotte Martin. “De eerste stap van het programma is de verificatie van de staat van de inentingspapieren ten opzichte van de inentingskalender, want sommige infecties kunnen endemisch zijn in het land van bestemming (bijvoorbeeld : difterie, tetanus, poliomyelitis, kinkhoest, mazelen). Een ander essentieel feit dat wij willen benadrukken is de noodzaak om een tijd te respecteren tussen de inenting en het vertrek”.

Sommige inentingen (zoals tegen gele koorts) worden alleen in het kader van een erkend internationaal vaccinatiecentrum gedaan. Gele koorts is een dodelijke virale infectie die door muggen wordt overgedragen, die alleen tijdens de dag prikken. Deze infectie is endemisch in Zuid Amerikaanse landen (vooral in Brazilië sedert januari 2018) en Afrika. Er bestaat geen behandeling tegen de gele koorts, maar er is wel een heel efficiënte inenting die goed verdragen wordt. De Belgische richtlijnen adviseren één herhaling na tien jaar. Opgelet, er zijn officiële inentingen nodig in sommige landen tegen de gele koorts. Er is eveneens een verplichte inenting tegen de invasieve infecties door meningokokken (met de A, C,Y, W135 inentingen) voor de personen die een bedevaart naar Mekka ondernemen.

De vaccinaties tegen hepatitis A en B zijn niet verplicht maar worden wel aangeraden en zouden voor elke reis moeten worden toegepast. Het aantal personen dat aan deze aandoening wordt blootgesteld, verhoogt gedurig, niet alleen omdat er meer en meer mensen reizen maar door de keuze van de bestemmingen. De inentingen, wanneer die éénmaal volledig zijn, beschermen levenslang tegen deze twee ziekten. De inenting tegen mazelen is ook aangeraden, vooral dit jaar, want er is terug een toename in sommige landen.