Last van rode ogen?

Conjunctivitis, ook bekend als oogbindvliesontsteking of ‘rood oog’, is een infectie of zwelling van het slijmvlies dat het oogwit en de binnenkant van de oogleden bekleedt. Bij irritatie zwellen de bloedvaten op en raken ze ontstoken. Dit geeft het oog een rode kleur die vaak op conjunctivitis wijst.

Een ontsteking kan veroorzaakt worden door een infectie met bacteriën, virussen of schimmels, maar kan ook een gevolg zijn van allergische reacties (bv. pollen, haren of huidschilfers van huisdieren, oogdruppels, lenzenvloeistof, cosmetica), fysisch-chemische reacties (bv. medicijnen, chloor, als gevolg van lassen) of droge ogen.

Bij bacteriële conjunctivitis gaat het meestal om bacteriën die van nature op onze huid voorkomen en pas een infectie veroorzaken bij een verminderde weerstand, een droog oog, een beschadiging van het oog of bij het dragen van contactlenzen. Vaak is bacteriële conjunctivitis het gevolg van slechte handhygiëne.

Conjunctivitis door een virus is meestal het gevolg van een verkoudheids- of herpesvirus. Wat de oorzaak ook is, virale en bacteriële conjunctivitis zijn erg besmettelijk. Het kan zich gemakkelijk verspreiden van de ene persoon naar de andere door handcontact. De aandoening kan tot twee weken na de ontwikkeling worden doorgegeven.

Omgevingsallergenen, zoals stuifmeel of huisstofmijt, kunnen ook conjunctivitis veroorzaken. Je lichaam reageert door meer histamine aan te maken, waardoor allergische conjunctivitis de kop opsteekt. Deze variant geeft meestal heel veel jeuk en gaat eveneens vaak met rhinitis (loopneus of verstopte neus) gepaard.

Je moet voorzichtig zijn als een vreemde of chemische stof in je ogen terechtkomt. Bijtende stoffen zoals zeep, haarspray en chloor kunnen het bindvlies en het hoornvlies beschadigen. Het spoelen van de ogen met water is een eenvoudige en effectieve manier om te voorkomen dat er een ontsteking ontstaat door irritatie.

Wat zijn de symptomen van conjunctivitis?

Een ontsteking aan het oogbindvlies kan je simpelweg herkennen doordat het oog rood ziet. Het oog kan ook prikken alsof er zand in zit. Dikwijls heb je last van een waterige of etterige afscheiding, waardoor het ooglid ’s morgens kan dichtplakken.

Een virale oogontsteking gaat vaak gepaard met een verkoudheid, pijnlijke keel, loopneus en gezwollen klieren. Blaasjes rond de ogen kunnen wijzen op een infectie met een herpesvirus. Als het oog jeukt en gezwollen is, dan is er wellicht sprake van een allergische reactie.